voor het vuurpeloton komen


voor het vuurpeloton komen 1.0

bij wijze van straf gefusilleerd worden door middel van geweervuur

Algemene voorbeelden


Libische deskundigen in Caïro denken [...] dat de straffen niet zo zeer voor spionage werden uitgesproken dan wel voor een couppoging in 1993. De ter dood veroordeelden zijn officieel schuldig bevonden aan hoogverraad omdat ze "belangrijke militaire informatie" aan de Amerikanen doorspeelden. Zes van hen kwamen voor het vuurpeloton.

De Standaard,

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de doodstraf 219 keren uitgesproken in het Belgisch leger en in twaalf gevallen effectief uitgevoerd. Elf militairen werden veroordeeld op basis van het militaire strafwetboek en kwamen voor het vuurpeloton.

De Standaard,

De kwestie werkt zeer polarizerend aan de universiteit: blanke akademici en studenten zien in Makgoba een oplichter, veel zwarten nemen zijn verdediging op zich. Daarbij voeren zij aan dat er tegen de vice-rektor een racistisch komplot bestaat. Makgoba zelf verwerpt de beschuldigingen met klem. "De plegers van mislukte staatsgrepen moeten weten wat de gevolgen daarvan in Afrika zijn: zij komen voor een vuurpeloton", waarschuwde de vice-rektor de ondertekenaars van de petitie.

De Standaard,

De Britse troepen schieten het gebouw waarin de Ierse opstandelingen zich verschansen aan flarden en de opstandelingen onder leiding van Eamon De Valera geven zich over. Omdat De Valera een Amerikaans paspoort heeft, komt hij, in tegenstelling tot vele van zijn kompanen, niet voor het vuurpeloton.

De Standaard,